Facebook Init

søndag den 7. februar 2016

Sex and the City - anmeldelse


Daa daa dada daa daa da. Får du også straks titelmelodien på hjernen? Der er næsten ikke noget bedre end at sætte sig til rette i sofaen med noget chokolade og en kop te og høre den velkendte titelmelodi og se de velkendte billeder fra seriens intro tone frem. Jeg kan ikke komme i tanke om nogen anden serie at starte med end min yndlingsserie i hele den vide verden. Serien over dem alle: Sex and the City.

Hvem?
Nå, lad os lige gå et skridt tilbage og se på, hvem Sex and the City drejer sig om. Serien er baseret på bogen af samme navn skrevet af Candace Bushnell i 1997 og kredser om fire kvinder, som er tætte veninder og bor i New York. Carrie Bradshaw kan betegnes som hovedpersonen. Hun har en klumme i den fiktive avis New York Star, elsker mode og er på jagt efter den store kærlighed. Miranda er en hårdtarbejdende advokat, meget selvstændig og på en måde the odd one out (i hvert fald de første sæsoner), fordi hun ikke er lige så piget som de andre tre kvinder. Charlotte er the girl next door – den smukke, fornuftige pige, som frygteligt gerne vil finde prinsen på den hvide hest, føde hans børn og leve lykkeligt til sine dages ende. Sidst, men absolut ikke mindst, er der Samantha, som er en fri fugl. Hun gør et ihærdigt forsøg på at have sex med samtlige mænd på Manhattan. Singler, gifte mænd, homoseksuelle par – hun er klar på det hele. Sex and the City ville ikke være det samme uden hende.

Hvad?
I starten handler serien meget om Carrie, og hendes tre veninder trækkes mere sporadisk ind, end det er tilfældet senere i serien. Hvert afsnit har et bestemt tema, sådan er det sådan set gennem hele serien, men i starten afsluttes emnerne meget mere end senere, hvor de fire kvinders historier spænder over flere afsnit. Alle fire kvinder dater en masse mænd – nogle mere eligible end andre – og serien lever af disse mange forskellige mænd, de lærer at kende, samt de temaer, Carrie tager op i sin klumme. Det tema, hun pt. er ved at researche til sin klumme, danner nemlig rammen om hvert afsnit. De skal alle fire igennem god sex, dårlig sex, underlig sex, forelskelse, ulykkelig forelskelse og knuste hjerter, før de lander der, hvor de skal være (indtil de to film kom, men det er en anden historie). De mænd, der er vigtigst at nævne, er Carries Mr. Big og Aidan, Mirandas Steve, Charlottes Trey og Harry og Samanthas Smith. Sex and the City handler også, som serien skrider frem, mere og mere om mode, og i dag er mange af Carries outfits blevet kult.

Mr Big, Harry og Steve

Hva' så?
Jeg er VILD med den her serie, og det er også derfor, det er den første, jeg vælger at skrive om! Det er ikke for sjov, at TV3 har gjort det til en tradition at sende samtlige afsnit af Sex and the City som julekalender hvert år.

Der skal selvfølgelig også lidt malurt i bægeret. Når jeg ser serien igennem, springer jeg ofte over en del afsnit af sæson 1. I denne sæson var formatet nemlig sådan, at Carrie ofte – midt i samtaler med andre – vendte sig mod kameraet og gav ekstra informationer, vi ikke ville have fået i dialogen. Derudover brugte Carrie en masse venner rundt omkring i byen som researchmateriale, hvilket vil sige, at vi skulle høre bipersoners mening om de emner, Carrie skriver om i sin klumme. Mange af personerne er kun med den ene gang, og det virker helt malplaceret, at de overhovedet er der. De to ting virker på mig helt kunstige og forkerte, og jeg må indrømme, at jeg krummer tæer over dem. Heldigvis blev begge ting droppet kort inde i sæson 2, hvor forfatterne nok fandt ud af, at det ikke var det, deres publikum ville have. Gudskelov! Derfra begynder serien at tage fart med sammenhængende historier og et mindre persongalleri. MEN selvfølgelig ville Sex and the City ikke være det samme uden den første sæson, for det er allerede der, hun møder Mr. Big, og man skal selvfølgelig have hele deres historie med for at sige, at man virkelig har set Sex and the City. Og husk nu også at se filmene – især den første film er fuldstændig fantastisk!

Når jeg skriver anmeldelser her på siden, bruger jeg S'er, som der kan gives højst fem af. Min dom kan – på trods af sæson 1 – ikke blive anderledes end:Har I set Sex and the City? Hvis ja, hvad synes I om den? Hvis nej, hvorfor ikke?

Det med småt
Produktionsår: 1998-2004
Streaming: HBO Nordic

2 kommentarer:

  1. God blog! Godt initiativ:-) Sex and the City er også min yndlingsserie❤️ Jeg har været igennem den flere gange, end jeg kan huske, og er slet ikke færdig... Du beskriver den rigtig godt. Tak! Hilsen Bente J

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak for din kommentar, Bente :-) Dejligt at høre, at jeg er lykkedes med beskrivelsen. Det er svært at indfange seks fantastiske sæsoner i et enkelt blogindlæg. Jeg er også altid klar på at se serien forfra endnu engang. Om ikke så længe kommer der et blogindlæg med SATC fun facts, så jeg håber, du vil følge med. Kh Kathrine

      Slet